Florian Beigel Architects

Florian Beigel Architects, Stage House and Portico, 2015 IN SET – Drawing Matter

Florian Biegel Architects, Model of Stage House and Portico, 2015. Photograph: Philip Christou

This photograph was made of a physical model as part of the ongoing process of working on the design. It was made to test the scale and dimensions of the various elements that make up the space of one of two large rooms within the ‘Stage House’, a small shed that will be built next to the existing slender and very elegant pre-cast concrete framed roof canopy, the ‘Portico’ at the south end of the open field of grass at Shatwell Farm.

Some elements of this room are ‘as found’: the stone wall on the right, with large new openings; the table from our former studio that will inhabit this room; and the glazed doors and plywood wall cabinet on the left come from a previous project as ready-made fragments. The presence of this last element, the large wall of cabinets as a body that does not extend the entire length of the wall, is particularly important, we think, in the way that it offers an intimate, almost domestic quality to the space of the room. It seems to make the table (which is quite large) and the black chimney with its little fire box, and the whole room smaller, more warm and inviting.

The light from the high window above the cabinet, and its sister window next to it in the roof, give a gentle indirect glow in the depth of the room, and the large windows that stand on the floor beyond the stone wall on the right, and behind the viewer, illuminate the foreground. The image of this room has a friendly and yet generous feeling. We wanted to see when making this model if the dimensions and spacing of the exposed rafters on the ceiling are contributing to this feeling. This is one aspect of this test model that we are not yet quite convinced about.

– Florian Beigel and Philip Christou, Nov. 2017

The architectural design team includes: Florian Beigel, Philip Christou, Robert McCluskey, Yuxin Wu. Model built by Yuxin Wu.

Construction design is a collaboration between Florian Beigel Architects and The Timber Frame Company. The Timber Frame Company now occupies the Grandorge Pavilion, recently lifted into place at Shatwell. 

Construction is planned to begin in the spring of 2018.

WE SUGGEST

On other works by Florian Beigel and Philip Christou, their collaboration with Kisa Kawakami for the Yokohama Ferry Port Terminal; to orderTranslations, by Florian Beigel and Philip Christou; on more about The Shatwell Project, and if you are interested in forthcoming acquisition by Beigel Christou, please drop a note to the editors, here.