Stephen Taylor Architects: On Paul Robbrecht and Hilde Daem's sketch for Aue Paviljoenen, 1992

stephentaylor_alternativehistories_1/1.jpeg – Drawing Matter

Stephen Taylor Architects (*1993), model of sketch for Aue Paviljoenen, project B, interior of a temporary pavilion for Documenta, by Paul Robbrecht and Hilde Daem (1992), 2018. Cherry wood.

Our proposal reimagines the Aue Pavilions project by Robbrecht en Daem through an extreme exaggeration and distortion of the original work's spatial ideas. The ensemble of carriage-like volumes are reimagined as a continuous sinusoidal form which opens up to the park, raised on stumpy pilotis. 

Instead of a series of rooms it is one room composed of many spaces enclosed by the curving plan. The glazed, park-facing façade offers views to the landscape and small openings in the solid rear façade provide glimpses between rooms. This is understood to be in the spirit of the original work but more baroque in its manifestation. 

– Stephen Taylor Architects 

Click here to see Robbrecht and Daem's original drawing. Click here to return to the Alternative Histories curatorial statement, alongside a slide show; and here, for a full list of participants.